Helft bedrijfsongevallen wordt verzwegen: ‘De boete doet te weinig pijn’
MET PODCASTNIJMEGEN – Iets meer dan de helft van de meldingsplichtige bedrijfsongelukken in Nederland wordt verzwegen voor de Arbeidsinspectie. Dit blijkt uit onderzoek over 2021 van de Arbeidsinspectie zelf. Dit jaar volgt een plan van aanpak.
Bedrijven zijn verplicht om ongelukken met dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel direct te melden. De vakbonden roepen al jaren dat de inspectie slechts het ‘topje van de ijsberg’ ziet.
Bedrijven die een ongeluk niet melden, riskeren een boete van maximaal 50.000 euro. In de praktijk valt de straf zelden zo hoog uit. In 2020, toen de Arbeidsinspectie 3655 meldingen van arbeidsongevallen kreeg, werden 132 boetes opgelegd voor het niet of niet op tijd melden van een ongeluk. Die boetes konden ook betrekking hebben op eerdere jaren. In totaal betaalden de bedrijven 183.850 euro. Vorig jaar zijn 97 boetes opgelegd voor alles bij elkaar 135.525 euro.
Volgens de Arbeidsinspectie is het uitblijven van meldingen in Nederland niet erger dan in andere Europese landen met een vergelijkbaar meldsysteem.
CNV-voorzitter Piet Fortuin meent dat vooral ongelukken worden verzwegen bij werknemers met een slechte positie op de arbeidsmarkt, zoals buitenlandse uitzendkrachten. ,,Deze werknemers worden na een ongeval naar de huisarts gestuurd of met een verbandje naar huis, naar hun kamer, terwijl ze eigenlijk naar het ziekenhuis moeten. Zij blijven dus buiten de cijfers.”
Er zijn werknemers die na een ongeval naar de huisarts worden gestuurd of met een verbandje naar huis, naar hun kamer, terwijl ze eigenlijk naar het ziekenhuis moeten. Zij blijven dus buiten de cijfers
Schadeclaims pas behandelen na melding Arbeidsinspectie
,,De boete doet te weinig pijn’’, meent FNV-regiobestuurder Hans Hupkes. De FNV hield onlangs een enquête onder haar leden in Twente. Daaruit bleek dat alleen al in die regio het afgelopen jaar en even daarvoor 24 meldingsplichtige arbeidsongevallen niet zijn gemeld. ,,Mensen kunnen door een bedrijfsongeluk overlijden, blijvend gehandicapt raken of langdurig ziek. Dan mogen de boetes best meer afschrikken.”
De Stichting Arbeidsongevallen wil dat data van verzekeraars en Arbeidsinspectie worden gekoppeld. Volgens secretaris Patrick van de Sande moeten verzekeraars schadeclaims pas in behandeling nemen nadat een voorval door de verzekerde is gemeld bij de Arbeidsinspectie. ,,Slachtoffers durven soms niet te melden omdat ze bang zijn dat ze dan minder krijgen uitgekeerd door de verzekering van het bedrijf. Die angst moet stoppen.”
Dat er bedrijfsongelukken worden verzwegen, blijkt volgens Van de Sande ook uit meldingen van artsen bij de Arbeidsinspectie. Dankzij die meldingen onder beroepsgeheim weet de inspectie wat niet gemeld is met bijbehorend letselJa