Veilig werken met de terminal trekker
De specifieke arbeidsomstandigheden op het bedrijfsterrein en het werken met terminaltrekkers is niet geheel zonder risico’s. Het veilig werken is alleen mogelijk met een zorgvuldige voorbereiding bij de aanvang van de werkzaamheden en wanneer de gebruiker beschikt over de juiste deskundigheid.
De Arbowet zegt dan ook: “Daar waar gevaar ontstaat tijdens het verrichten van werkzaamheden dienen technische en organisatorische maatregelen getroffen te worden om dit gevaar te voorkomen”. Terminaltrekkers mogen daarom alleen gebruikt worden door personen die met de bediening ervan vertrouwd zijn en dus een specifieke gebruikersinstructie hebben gekregen. Zij dienen tevens te beschikken over een voldoende mate van deskundigheid.
- Min. 4 personen
- Duur: 1 dag (08:00 – 16:00 uur)
- Lesmateriaal: inclusief digitaal lesboek
- Officieel certificaat: inclusief
- Frequentie: Dagelijks
- Geldigheidsduur certificaat: 5 jaar
- Locatie: In company
Het werken met terminal trekkers is niet meer weg te denken bij bedrijfsterminals van overslag- en transportbedrijven, er komen steeds meer goederen die vervoerd, op- en overgeslagen moeten worden. Jaarlijks gebeuren er in Nederland vele ongevallen op bedrijfsterreinen waar met terminaltrekkers worden gewerkt, soms komen daarbij mensen om het leven. De nadruk van deze cursus ligt dan ook op de veiligheidsvoorschriften, zoals deze door de Arbeidsinspectie zijn geformuleerd.
In deze praktijkgerichte training wordt de theoretische kennis toegepast. Vakbekwame en in de praktijk opgeleide instructeurs zorgen voor een degelijke begeleiding van de cursisten.
Doelgroep en toelating
De cursus is bestemd voor personen met terminal trekker ervaring, en personen die incidenteel ermee werken. De minimumleeftijd van de cursist is 18 jaar en in het bezit van een T-rijbewijs of rijbewijs ouder dan juni 2015
De cursist is verplicht om tijdens het praktijkgedeelte van de cursus veiligheidsschoenen te dragen. De cursist moet zelf zorgen voor veiligheidsschoenen.
Doel van de cursus
De cursus geeft inzicht in het veilig en efficiënt werken met een terminal trekker. Tevens het voornamelijk wegwijs maken van het eenvoudig gebruik ervan.
Inhoud van de cursus
Deze cursus van een dag is geheel gericht op de beroepspraktijk. Tijdens de cursus wordt er veel geoefend in praktijksituaties. De theorie die wordt behandeld dient ter ondersteuning van de praktijk-oefeningen.
Tijdens het theoriegedeelte worden de volgende onderwerpen behandeld:
Theorieles
- Wat is een terminal trekker;
- ARBO Wet;
- Controle voor, tijdens en na de werkperiode;
- Bediening, bedieningsregels en -tips;
- Veiligheid in relatie tot het dagelijks gebruik.
Praktijkinstructie
- Bedieningsklaar maken;
- Dagelijkse controle (voor, tijdens en na de werkzaamheden);
- Veiligheid.
- Verkeersregels.
Voor ondernemingen die een op de eigen praktijk toegespitste training prefereren bestaat de mogelijkheid tot maatwerk.
In-company
Deze training wordt bij de opdrachtgever op locatie verzorgd.
Voordelen incompany trainingen
- Uw medewerkers leren hoe ze in uw bedrijfsomgeving op een terminal trekker kunnen rijden. Waarbij de risico’s meegenomen kunnen worden.
- Tijdens de training wordt er gebruik gemaakt van de eigen terminal trekkers. Tevens zal de instructeur de training aanpassen aan de huidige werkwijze en hierdoor hebben de deelnemers meer inzicht op het veiliger werken.
- In verhouding minder tijd kwijt aan een training dan op opleiderslocatie
De cursusduur is als volgt opgebouwd:
Aantal | Theorie/praktijk |
---|---|
1 – 2 personen | 2 uur + 2 uur |
3 – 4 personen | 2 uur + 3 uur |
5 – 6 personen | 2 uur + 4 uur |
7 – 8 personen | 3 uur + 5 uur |
Reiskosten 0,19 ct/km
Meer informatie?
Om uw personeel te trainen binnen uw organisatie is het soms van belang meer te weten. Door ons te juiste informatie te geven over de arbeidsmiddelen, hulpmiddelen en eventuele lading, kan onze instructeur de lessen op maat maken.
Code 95
Deze opleiding is gecertificeerd bij het CCV in het kader van de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs.
Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.
Deze code is vijf jaar geldig.
Kosten uitvoeringstoezicht CCV: € 24,95 per persoon/per dag, te behalen uren: 7 uur
In-company? Extra toeslag € 100,00
Prijsopgave: Zie onze tarievenlijst >>Klik hier<<
Bijzonderheden:
Wanneer u meer informatie wenst te ontvangen betreffende deze opleidingen, neem dan contact op met ons kantoor en mail naar info@semmeling.com