De VCA cursussen (Basisveiligheid VCA, VOL VCA en VIL VCU) worden bij Semmeling Opleidingen verzorgd door ervaren instructeurs met ruime praktijkervaring.
Onder last minute kunt u vinden wanneer wij de VCA cursussen als ‘Open Inschrijving’ op een van onze trainingscentra verzorgen. Voor groepen kan dat natuurlijk ook ‘in-company’ (bij u op locatie).
Hieronder staan de VCA trainingen waaruit u kunt kiezen. Voor groepen en ‘in-company’ VCA-cursussen maken wij graag een aanbieding op maat.
VCA Cursus
De tweedaagse VCA cursus basis is bedoeld voor iedereen die nog niet eerder een VCA cursus heeft gevolgd en de eendaagse VCA cursus is bedoeld van wie het certificaat is verlopen. Ben je géén leidinggevende en niet actief als ZZP-er, dan is een VCA basis certificaat voldoende.
Met het behalen van het basis VCA diploma laat je zien dat je beschikt over de basiskennis van VGM, zoals gesteld door VCA. Je toont aan dat je veilig werkt, volgens de standaard van VCA. Je houdt rekening met de veiligheid en gezondheid van jou en anderen, maar denk daarbij ook aan het milieu. Heb je nog nooit een VCA cursus gedaan of werk je niet in een leidinggevende functie of ZZP’er? Dan is de VCA basiscursus geschikt voor jou.
Een basisveiligheid VCA is dus altijd verplicht voor professionals die werkzaam zijn op een bouwterrein of andere risicovolle omgeving. Er kan worden aangetoond aan deze verplichting te voldoen door het tonen van het B-VCA diploma.
VCA Basis behandelt de benodigde kennis om veilig en verantwoord te kunnen werken in risicovolle omgevingen. Zoals het onderdeel “VGM” (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) uit de benaming al aangeeft, bestaat B-VCA uit essentiële kennis op deze drie gebieden. Wie in het bezit is van een B-VCA diploma, dat behaald kan worden in een VCA basiscursus, heeft aangetoond over de benodigde kennis te beschikken om op veilige wijze te werken voor bijvoorbeeld een aannemer. Het betreft hierbij niet alleen de eigen veiligheid, maar ook die van een ander en de omgeving.
Het verschil tussen VCA basis en VCA VOL is dat de inhoud is afgestemd op de werkzaamheden van de cursist. Het gaat daarbij niet zozeer om de aard van de werkzaamheden, maar vooral om de positie van de cursist. Werkt de cursist onder een aannemer in loondienst of als ZZP’er, dan volstaat een VCA basis. Is de cursist operationeel leidinggevende, dan is een VCA VOL verplicht.
Een VCA is dus altijd verplicht, maar wie leiding geeft, dient te beschikken over een vol VCA diploma. Hiervoor dient een VCA vol cursus gevolgd te worden. Deze cursus behandelt dezelfde basisprincipes als de VCA basiscursus, maar voegt hier specifieke elementen voor leidinggevenden aan toe. De VCA vol garandeert dat operationeel leidinggevenden niet alleen hun eigen veiligheid kunnen waarborgen, maar ook die van medewerkers.
Indien er geen sprake is van een leidinggevende functie op locatie, maar de cursist professionals uitzendt naar de aannemer, of in een andere risicovolle omgeving, dan dient deze in het bezit te zijn van de VIL-VCU. De VIL-VCU is er specifiek voor de intercedent die hiermee aantoont te weten wat er van zijn of haar mensen wordt verwacht op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook een uitzendorganisatie die professionals uitleent aan klanten in de sectoren waar de VCA geldt, dient in het bezit te zijn van de VIL-VCU.
Vanwege de verschillende inhoud en focusgebieden, is logischerwijs elk VCA examen verschillend. Het VCA basisexamen kent 40 meersoortige vragen die binnen 60 minuten beantwoord dienen te worden. Het VCA VOL examen kent 70 meersoortige vragen en een tijdslimiet van 75 minuten.
Voor wie dyslectisch is of moeite heeft met lezen, is er een VCA voorleesexamen. De vragen en antwoorden bij het VCA voorleesexamen worden opgelezen en de kandidaat kan het juiste antwoord selecteren.